Trendboek e-health in de eerste lijn

18 mrt 2015

TrendITion schetst relevante trends in de eerstelijnszorg. Hiermee wil TrendITion een discussie op gang brengen over de impact van digitale ontwikkelingen.

Als in 2020 iedereen online consulten kan houden met zijn zorgverlener, dan ontstaat er veel meer concurrentie tussen zorgverleners. Zorgverleners moeten daarom goed zichtbaar zijn, goede marketingtools inzetten, maar natuurlijk ook goede zorg leveren. Dit is een van de scenario’s uit het trendboek ‘Spelen met de zorg van morgen’ dat TrendITion dinsdag 17 maart publiceerde.

Sander de Casparis, oprichter van HelloFysio en HelloFysioapp, heeft input gegeven voor het trendboek van TrendITion. Zo lees je over het onderwerp “Online consulten anno 2015” onder andere:

 

“Het lijkt zo voor de hand liggend, digitaal contact opnemen of onderhouden met een zorgverlener. Toch is het nog niet gebruikelijk in Nederland. De helft van de Nederlandse zorggebruikers geeft aan dat ze graag zouden mailen met de huisarts. En een vijfde wil via tablet of beeldscherm een gesprek kunnen voeren met zijn of haar huisarts (2). Uit onderzoek van Van de Belt et al. (3) blijkt dat een op de vier mensen sociale media zou willen gebruiken om hun zorgverlener te raadplegen.

In het buitenland zijn al een aantal -inmiddels grote- aanbieders in het gat tussen vraag en aanbod van digitale zorgdiensten gesprongen: HealthTap, ZocDoc en PatientFusion zijn voorbeelden van online (beeld)diensten in de zorg. Maar ook in Nederland staan partijen op, zoals Constamed, PatientHub, en HelloFysio. Wat al deze initiatieven gemeen hebben, is dat patiënten op afstand contact hebben met een zorgverlener, die soms niet hun vaste zorgverlener is. Deze diensten zetten met hun software in op efficiëntie, gebruiksvriendelijkheid en gemak voor de patiënt.

Zorggebruikers wennen aan het gebruik van smartphones en tablets. De vaardigheden en behoeften van ouderen moeten we hierbij zeker niet onderschatten. Sander de Casparis van HelloFysio geeft aan dat zijn patiëntengroep veel diverser is dan ze in eerste instantie hadden verwacht. “We dachten dat we vooral aanvragen van hoogopgeleide, werkende en dus drukbezette mensen zouden krijgen. Het blijkt dat de gemiddelde leeftijd tussen de 50 en 60 ligt, maar er zijn ook uitschieters naar 80+”. Deze vaardigheden zijn deels te danken aan de ontwikkelingen in andere sectoren. Denk aan het online boeken van een vakantie of skypen met familie die ver weg woont.”

 

Download: het complete Trendboek e-health Spelen met de zorg van morgen.

 

* Meer informatie over het trendboek kun je vinden op de website van Nictiz.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HelloFysio - Grote Bickersstraat 50A - 1013 KS AMSTERDAM - 088-4355639 - info@hellofysioapp.nl