Wat is e-health?

19 nov 2014

Het begrip e-health wordt vandaag de dag te pas en onpas gebruikt. Het is bijna een containerbegrip. Zo vindt Sander de Casparis, oprichter van HelloFysio en HelloFysioapp hét online fysiotherapie platform van Nederland.

Definitie e-health

“eHealth is het gebruik van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën, en met name internet-technologie, om gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren” (Van Rijen et al., 2002). Kortom, een breed begrip. Te breed vind ik. Wanneer je deze definitie volgt, valt het werken in een EPD onder e-health. Mijns inziens kan dit toch echt niet als zodanig worden bestempeld. Ook online een afspraak maken en online een herhaalrecept aanvragen vallen wat mij betreft niet onder e-health. In de e-health monitor 2014 van Nictiz en Nivel, gemaakt op initiatief van minister Edith Schippers, worden dergelijke resultaten wél benoemd. “De monitor toont aan dat het gebruik van verschillende e-health toepassingen in Nederland het afgelopen jaar gestegen is. Zo zegt 13% van de zorggebruikers in 2014 bij zijn huisarts online afspraken te kunnen maken (7% in 2013) en zegt 30% online herhaalrecepten aan te kunnen vragen (21% in 2013)”.

 

Maar is dit wel e-health? Of is dit simpelweg IT anno 2014?

 Ordening e-health

Interessant is de whitepaper van Nictiz met de toepasselijke naam “Ordening in de wereld van eHealth”. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) maakt een onderverdeling van eHealth-toepassingen en komt tot de hoofdindeling in e-zorg, e-zorgondersteuning en e-public health. In onderstaand schema geeft de RVZ de onderverdeling zo helder mogelijk weer. Duidelijk is dat e-health een container begrip is en daardoor al snel leidt tot begripsverwarring.

ehealth

 E-zorg

Ik ben van mening dat iets pas als e-health bestempeld mag worden wanneer er interactie is tussen zorgverlener en patiënt. Dit kan zowel synchroon als asynchroon plaatsvinden. Synchroon in de vorm van bijvoorbeeld een e-consult via de webcam of een telefonische zitting. Bij asynchrone interactie kun je denken aan communicatie via een beveiligde berichtenservice waarbij zorgverlener en patiënt antwoorden op een plek en tijdstip dat het hen uitkomt of telemonitoring, waarbij de therapeut de patiënt op afstand volgt en daar waar nodig bijstuurt. Overige zaken hebben verder weinig te maken met het primaire zorgproces, namelijk de interactie met de patiënt en zijn/haar behandelaar. Daar waar het mijns inziens bij e-health mijn vooral om gaat. Of kan ik dan beter spreken van e-zorg?

 

Ik ben benieuwd naar jouw mening: wanneer vind jij dat iets onder e-health valt?

Laat je reactie achter of geef je mening op onze nieuwe HelloFysioapp LinkedIn pagina.

Sander de Casparis

– @sdecasparis

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HelloFysio - Grote Bickersstraat 50A - 1013 KS AMSTERDAM - 088-4355639 - info@hellofysioapp.nl