Supercomputer Watson versus de fysiotherapie

6 apr 2016

Stel je toch eens voor dat er een tijd komt dat alle fysiotherapie banen over genomen worden door robots, computers en kunstmatige intelligentie. Voorlopig is dit nog niet aan de orde maar de ontwikkelingen gaan wel heel snel. In mijn vorige blog ‘E-health 2.0: fysieke behandeling in toekomst via internet?’ noemde ik een aantal ontwikkelingen die fysieke behandeling op afstand mogelijk kunnen maken. In dit blog kijken we naar de impact van AI: oftewel artificial intelligence op de fysiotherapie. De grote vraag: verslaat supercomputer Watson straks de fysiotherapie?

Watson in de fysiotherapie

Data explosie

Momenteel verdubbelt de hoeveelheid medische data zich iedere 3 jaar. Door wetenschappelijk onderzoek, maar ook door het toenemend gebruik van fitness trackers en verslaglegging in EPD’s. Daarnaast zullen steeds beter en goedkoper wordende (zelf) diagnose en beeldvormend onderzoek medische data de komende jaren exponentieel verder doen groeien. Voor medici en fysiotherapeuten is het nagenoeg onmogelijk om up to date te blijven van alle onderzoeken in ons vakgebied. We hebben er simpelweg de tijd niet voor. Daarbij is het zo dat veel van de data versnipperd opgeslagen wordt in EPD’s, ziekenhuizen, bij huisartsen maar ook in fitnesstrackers, Universitetiten en laboratoria. We hebben (nog) geen toegang tot al die data en al was dat wel zo, onze hersenen zijn simpel weg niet in staat zo veel data te onthouden en verbanden te zien.

Kunstmatige intelligentie

Het verwerken van grote hoeveelheden data, patroonherkenning, verbanden leggen, is het terrein van kunstmatige intelligentie en deep learning. Dit lijkt misschien nog toekomstmuziek maar wordt nu al op grote schaal om ons heen toegepast. Denk bijvoorbeeld aan de zoek algoritmes van Google en de zelfrijdende Tesla op de Nederlandse snelwegen. In de zorg wordt het ook al toegepast. Super computer Watson is daar een sprekend voorbeeld van.

IBM Watson

Super computer Watson van IBM is bekend geworden door het winnen van het Amerikaanse spelprogramma Jeopardy. Watson, wordt nu ook ingezet in het diagnosticeren van kanker en het voorschrijven van de meest geschikte behandeling. Daaraan voorafgaand is zoveel mogelijk medische literatuur en geanonimiseerde patiëntendossiers ingevoerd in de computer. Dit gebeurde al in Amerika maar sinds kort ook in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Watson kan in enkele seconden niet alleen gigantische hoeveelheden data verwerken maar ook klinisch redeneren, hypothesen opstellen en een behandeladvies geven. Watson past ook evidence-based learning toe waardoor de accurate en resultaten steeds beter worden.
Wil je meer weten hoe Watson wordt ingezet in de genezing van kanker? Bekijk dan deze video: https://www.youtube.com/watch?v=HkEOJnn_zlg

Watson binnen de fysiotherapie

Zal er een moment komen dat Watson het anamnestisch proces en het opstallen van een behandelplan van de van de fysiotherapeut uit handen neemt? Simpelweg omdat het kan en omdat Watson daar beter in is dan welke fysiotherapeut op aarde dan ook? Het gebeurt al bij kanker, waarom dan niet bij de behandeling van aandoeningen aan het houding en bewegingsapparaat? Reken maar dat er zo’n moment gaat komen. Veel fysiotherapeuten zullen dit misschien als een bedreiging zien. Het zal grote impact hebben op onze manier van werken als fysiotherapeut. Echter persoonlijk denk ik niet dat Watson de fysiotherapeut zal vervangen. De fysiotherapeut is er altijd nog om de behandeling uit te voeren en de patiënt te begeleiden in zijn herstelproces.

Meer weten over de brede toepassingsmogelijkheden van Watson in de zorg bekijk dan deze video: https://www.youtube.com/watch?v=ZPXCF5e1_HI

Voor wie kies jij?

Stel je een toekomst voor waar je de keuze krijgt om naar een fysiotherapeut te gaan die (met behulp van Watson) in staat is met een zekerheid van 99,9% de juiste diagnose te stellen. En daarbij een behandelplan genereert welke precies is afgestemd op jouw unieke medische- en persoonskenmerken waarvan onomstotelijk vast staat dat het jou snel van je klachten af gaat helpen. Of je kunt naar een fysiotherapeut die dat (zonder Watson) met een zekerheid van, laten we zeggen, 80% kan. Voor wie zou jij kiezen?

Laat je reactie hieronder achter of twitter mij op @scasparis.

Sander de Casparis 04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HelloFysio - Grote Bickersstraat 50A - 1013 KS AMSTERDAM - 088-4355639 - info@hellofysioapp.nl