HelloFysio werkt nauw samen met Hoogleraar Fysiotherapie Cindy Veenhof

3 feb 2016

Een patiënt de regie geven over zijn/haar eigen gezondheid. Met dat doel ben ik in 1997 met mijn compagnon HC Health gestart. Met HC Health werken we in-house bij grote bedrijven in Nederland. We willen mensen graag zelfredzaam maken en de therapietrouw vergroten. Op 1 januari 2011 lanceerden we HelloFysio. Daarmee waren we de eerste in Nederland om fysiotherapie in e-health vorm aan te bieden. En daarmee kregen we ook een lading van kritiek over ons heen. Zeker uit de eigen beroepsgroep.

Inmiddels zijn we 6 jaar verder en  is er een hoop veranderd. 18 januari jl. had ik het genoegen uitgenodigd te zijn bij de oratie van Hoogleraar Fysiotherapie Cindy Veenhof. In haar oratie schetste zij dat fysiotherapeuten meer zouden moeten bewegen richting ‘integratie van e-health in de fysiotherapie’ om aan te sluiten bij de behoeftes van de patiënten in de toekomst.

Fysiotherapie: minder zorgtaken meer coachen

Patiënten willen meer eigen keuzes maken en zelf grip houden op hun leven, gezondheid en zorg. Binnen de zorg komt de patiënt steeds meer centraal te staan. Het ondersteunen van zelfredzaamheid speelt daarin een cruciale rol. Veenhof verwacht dat zorgprofessionals minder zorgtaken zullen uitvoeren, maar meer hun patiënten zullen ondersteunen en coachen bij het omgaan met hun klacht.

Integratie van e-health in de fysiotherapie

Ondersteuning of coaching van de fysiotherapeuten moet niet alleen qua inhoud en vorm van de interventie afgestemd worden op klachten en doelen van de patiënten maar ook op de mate van zelfregie, zelfredzaamheid en wensen van de patiënten. Zo hebben niet alle patiënten behoefte aan een serie face-to-face behandelingen bij de fysiotherapeut maar wil een, in de toekomst naar verwachting groeiend, aantal patiënten thuis een deel van de behandeling uitvoeren op een tijdstip dat zij dat zelf willen. E-health kan daarbij de patiënten goed ondersteunen. Binnen de leerstoel Fysiotherapiewetenschap doen Cindy Veenhof en haar team onderzoek naar de effecten en bruikbaarheid van e-health. Het doel is om tot een breed palet aan interventies te komen waarmee patiënten door de fysiotherapeut ondersteund kunnen worden. Voorwaarde voor gebruik van dergelijke interventies in de praktijk is dat de financiering anders gestructureerd wordt.

Twee wetenschappelijke onderzoeken voor HelloFysio in 2016

Vanuit onze samenwerking met Cindy Veenhof zijn er twee onderzoeksaanvragen goedgekeurd. Het betreft onderzoek naar de effecten van graded activity in blended vorm via de HelloFysio portaal. Gebaseerd op basis van de opgedane kennis van e-exercise bij artrose. Dit onderzoek start  in het tweede kwartaal van 2016.

Het tweede onderzoek betreft een proactief zorgprogramma op basis van de HelloFysio portaal ter preventie van chroniciteit bij somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Dit zal lopen van 1 juni 2016 tot en met 31 mei 2018.

Naast het verzamelen van kennis over deze thema’s staat het verspreiden ofwel implementeren van deze kennis centraal. Dit is onder meer een reden om de samenwerking  tussen HelloFysio en Cindy Veenhof. Op deze manier hoopt Cindy Veenhof de fysiotherapeuten voor te bereiden op en klaarmaken voor de geschetste veranderingen.

 

Wat is jouw visie op e-health in de fysiotherapie? Laat je reactie hieronder achter of twitter mij op @scasparis.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HelloFysio - Grote Bickersstraat 50A - 1013 KS AMSTERDAM - 088-4355639 - info@hellofysioapp.nl