Gratis apps in de fysiotherapie bestaan niet

30 mei 2016

Wie heeft er nou geen gratis App op zijn telefoon staan? Toch is dit minder onschuldig dan het lijkt. Big data is tegenwoordig big business. Aan grote hoeveelheden data wordt veel geld verdiend. Zonder dat jij er erg in hebt worden allerlei data uit ‘gratis’ apps verkocht aan derde partijen, die het ook weer door kunnen verkopen aan andere partijen. Het vervelende is dat je geen idee hebt wie deze data in handen krijgt en wat er mee wordt gedaan. Uit onderzoek blijkt echter dat 16% van de Nederlanders daar weinig moeite mee lijkt te hebben.

Runkeeper

Een voorbeeld uit de gratis consumenten apps is Runkeeper. Runkeeper kwam vorige week negatief in het nieuws. Runkeeper volgt gebruikers voortdurend, ook als de app uitstaat, en verkoopt deze gegevens aan derde partijen. Aan wie is onduidelijk, zo bleek uit het NOS bericht van 12 mei 2016. De Noorse consumentenbond dient hiervoor  een klacht in bij de Autoriteit Persoonsgegevens. “Veel gebruikers zijn zich niet bewust van de gevolgen van het gebruiken van een app. De gegevens die worden verzameld, kunnen voor veel doeleinden worden gebruikt. Het kan dat je over vijf jaar wordt afgewezen bij het afsluiten van een verzekering, vanwege gegevens die nu worden verzameld via een hardloop-app”, zegt vertelt onderzoeker Finn Lützow-Holm Myrstad.
Bron: http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2104646-runkeeper-volgt-hardlopers-continu-en-verkoopt-data.html

Data veilig bij HelloFysioApp

Zelf maak ik ook gebruik van ‘gratis’ Apps als facebook, twitter en Runkeeper. Als ontwikkelaar van HelloFysioapp weet ik inmiddels wat het kost om een online fysiotherapie platform te ontwikkelen. Hier gaat heel veel geld en tijd in zitten en dat zal op een of andere manier terugverdient moeten worden. Bij HelloFysioapp hebben we voor een eenvoudig en transparant verdienmodel gekozen; een abonnementstarief wat betaald wordt door de fysiotherapeuten die met ons system werken. Hierdoor is de data van de patiënt veilig en hoeven fysiotherapeut en patiënt zich geen zorgen te maken dat hun persoonlijke data bij commerciële partijen of verzekeraars terecht komt. Zoals verwacht mag worden is een en ander in begrijpelijke taal duidelijk beschreven in onze gebruikers- en privacy overeenkomst.

There is no such thing as a free lunch

Super handig zo’n gratis consumenten App als Runkeeper, echter wees je bewust van de consequenties. Gezien het recente nieuwsitem zal ik de volgende keer extra alert zijn op de gebruiksvoorwaarden. Zodra het niet mijn eigen data betreft maar die van mijn patiënten wordt het wel echt een heel ander verhaal. Deze wil ik koste wat kost veilig houden. Zeker omdat het ook medische gegevens betreft.
Mijn advies: denk twee keer na voor je in zee gaat met ‘gratis’ (fysiotherapie) apps. Helaas is er ‘no such thing as a free lunch’, ook niet in de wereld van online fysiotherapie.

 

Sander de Casparis

Link met mij op LinkedIn of Twitter me

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HelloFysio - Grote Bickersstraat 50A - 1013 KS AMSTERDAM - 088-4355639 - info@hellofysioapp.nl