Gaat Robo-Fysio jouw baan vervangen?

3 mei 2016

De ontwikkelingen op het vlak van robotisering zijn de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen. Welke impact zal dit op de fysiotherapie hebben? In mijn vorige blog ‘Supercomputer Watson versus de fysiotherapie’ wees ik al op de impact van kunstmatige intelligentie binnen de fysiotherapie. Eén ding is zeker: de ontwikkeling van Human-like robots gaat heel snel. In fabrieken zijn er al vele banen verloren gegaan door robotisering. Verwacht wordt dat 50% van de banen over 30 jaar vervangen zal zijn door robots. De wereldbank voorspelde onlangs dat 60% van de mensheid de robotisering niet zal kunnen bijhouden. Praktische toepassing en scholing zijn daarom hard nodig. Zal dat ook in de zorg gebeuren? Gaat Robo-Fysio jou straks vervangen?

Robo Fysio ehealth

Robot met de ‘gouden handjes’

Veel fysiotherapeuten zullen denken dat hun handen onmisbaar zijn in de behandeling en dat zij daarom nooit vervangen kunnen worden door een robot. De fijne motoriek, de tastzin, de hand-oog coördinatie, allemaal eigenschappen die ons mensen uniek maken. Onderzoekers van de Universiteit van Washington zijn er door middel van 3D geprinte botten, kunstmatige ligamenten en pezen in geslaagd een wel heel sterk gelijkende robot hand te maken die functioneel exact hetzelfde werkt als de hand van een mens.

Robo Fysio ehealth

Zie ook deze video: https://vimeo.com/154571244

Google leert robots hand-oogcoördinatie

Nadeel van huidige robots is dat ze vaak alleen werken in een gecontroleerde omgeving, zegt Google Research-onderzoeker Sergey Levine. Tot nu toe werkten robots een aanpasbaar stappenplan af om bijvoorbeeld dingen op te pakken. De robots maken een foto, formuleren op basis daarvan een beweging en voeren die in één keer uit. Wanneer die benadering echter in de rommelige praktijk wordt geprobeerd, zorgt elke onverwachte factor ervoor dat de robot een voorwerp niet kan oppakken, of zelfs niet kan vinden. Dit in tegenstelling tot bij mensen en dieren, die hun beweging constant bijstellen op basis van de veranderende praktijk. Met behulp van zelflerende software krijgen Google-robots hand-oogcoördinatie onder de knie, om zo veel sneller en soepeler te bewegen in de echte wereld. Door meerdere robots aan elkaar te koppelen en ze lang te laten trainen met zelflerende software ontstaat een soort hand-oogcoördinatie.

Natuurlijk bewegende Robots

De onderzoekstak van Google koppelde hiervoor veertien robots aan elkaar, zodat elke losse robot bijdroeg aan de kennis van de anderen. Na zo’n drieduizend uur trainen, meer dan 800.000 pogingen om een object op te pakken, was een beginnende hand-oogcoördinatie te zien.
Nu kunnen de robots uit een bak met allerlei voorwerpen op een soepele manier een bepaald voorwerp pakken. Door dit onderzoek door te zetten zegt Google dat natuurlijk bewegende robots steeds dichterbij komen. Bekijk de video via nu.nl: http://www.zie.nl/video/9kdz81qfima6

 

Een ander sprekend voorbeeld komt van het bedrijf Boston Dynemics. Zij ontwikkelen Robocop achtige gevechtrobots voor de wapenindustrie. Het is verbluffend hoe deze robots in staat zijn zeer complexe handelingen uit te voeren, zoals het lopen op oneffen terrein in de sneeuw.

Sociale en emotioneel intelligente robots

Een multidisciplinaire groep onderzoekers aan de Nanyang Technologische Universiteit werkt aan sociale robots. Zij zien onder meer mogelijkheden voor in de zorg. Zo creëerden zij Nadine; een sociale en emotioneel intelligente robot die er uit ziet als een mens. Nadine onthoudt conversaties en voert met iedereen een ander gesprek, gebaseerd op eerdere gesprekken. Bekijk Nadine in deze video:

 

Zoals je in deze voorbeelden hebt kunnen zien werken wetenschappers wereldwijd aan de ontwikkeling van robots om deze steeds meer op mensen te laten lijken. Deze robots zullen in de nabije toekomst handelingen en sociale interacties uitvoeren die niet of nauwelijks van het menselijk handelen te onderscheiden zijn. Een interessante vraag is ook of er überhaupt een laatste baan op aarde zal zijn..

Gaat Robot-Fysio jouw baan overnemen? Gezien de complexiteit van ons vak zal het nog wel even duren. Maar gezien de ontwikkelingen zal het er denk ik zeker van komen. De vraag is alleen wanneer. Wat denk jij?

 

Sander de Casparis
Link met mij op LinkedIn of Twitter me

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HelloFysio - Grote Bickersstraat 50A - 1013 KS AMSTERDAM - 088-4355639 - info@hellofysioapp.nl