E-health 2.0: fysieke behandeling in toekomst via internet?

8 mrt 2016

E-health, eHealth, telehealth, telegeneeskunde, telemedicine: allen is het toepassen van informatie- en communicatietechnologie ten dienst van de gezondheidszorg. Doordat het fysieke contact via het internet ontbreekt kan de zorgverlener geen gebruik maken van lichamelijk onderzoek. Een veelgehoord bezwaar in de fysiotherapie om met e-health te werken. Logisch ook. Maar hoe lang gaat het nog duren? Door mijn interesse in innovatie, gadgets en techniek zie ik almaar vernieuwing. In mijn blog ‘De e-health revolutie’ van alweer een jaar geleden schreef ik al dat we ons in een tijdperk bevinden waarin verandering heel snel gaat. En dat blijkt. De technologische ontwikkelingen hebben ook het afgelopen jaar elkaar in razend tempo opgevolgd. In dit blog zet ik een aantal innovaties op rij die fysiek lichamelijk onderzoek en behandeling door een fysiotherapeut via internet mogelijk maken.

Manipuleren op afstand

Het is natuurlijk al lange tijd mogelijk om de patiënt via een e-consult en webcam te zien en spreken, maar het werkelijk aanraken en behandelen via internet was tot voor kort onmogelijk. Een ontwikkeling die hier verandering in heeft gebracht is o.a het shapeshifting display, ontwikkeld door de wetenschappers van MIT (Massachusetts Institute of Technology). Hierdoor is het mogelijk objecten te verplaatsen en te voelen op afstand, via het internet. Zie je de patiënt al liggen op het board en de fysiotherapeut via internet een onderzoek, een manipulatie of een massage geven? Nee? Bekijk dan deze film en bedenk dat het nu nog om een prototype gaat. Hoe zal dat over een paar jaar wel niet kunnen werken!

Shapeshifting e-health

Bron: http://api.twistage.com/videos/d7ac00bff5a2d/formats/mp4_720/play.mp4

Voelen met Ultrageluid

Een andere ontwikkeling is het voelen van vormen via ultrageluid. Ultrageluid vraag je je misschien af? Dat gebruiken fysiotherapeuten toch voor de behandeling van peesblessures? Een team van de Bristol Universiteit gebruikt ultrageluid om vormen te voelen en zichtbaar te maken in de lucht. Stel je voor dat jij op deze manier de spanning in de trapezius van een patiënt, die zich op een andere plek bevindt, kan voelen? Of dat de patiënt een virtuele bal kan voelen om oefeningen mee te doen? Helemaal als dit gecombineerd wordt met holografische beelden of VR zijn de mogelijkheden in de fysiotherapie eindeloos.

ultrageluid e-health

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=kaoO5cY1aHk

ROBOT Fysiotherapie op afstand

In 2001 is de eerste Robotoperatie succesvol afgehandeld. De patiënt lag in Frankrijk en de chirurg  bevond zich in New York. Sinds deze eerste operatie heeft de robotchirurgie, ook wel telechirurgie genoemd, grote sprongen gemaakt. Is het denkbaar dat fysiotherapiebehandelingen ook op een dergelijke manier zullen plaatsvinden in de toekomst? Ik hoor je denken; een robot is van ijzer, die kunnen niet voelen en subtiele aanrakingen doen. Je hebt het mis, robots zijn er in vele vormen. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze zachte, flexibele Robotvingers?

robotics e-health
 Bron: http://9gag.com/tv/p/awaa6z/soft-robotics-01-flexible-microactuator

 

Een behandeling in fysieke vorm door de fysiotherapeut in Nederland, bij een patiënt op vakantie in Bali… Het lijkt futuristisch maar het is dichter bij dan je denkt. Hoe zie jij de toekomst van de fysiotherapie? Laat je reactie hieronder achter of twitter mij persoonlijk op @scasparis.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HelloFysio - Grote Bickersstraat 50A - 1013 KS AMSTERDAM - 088-4355639 - info@hellofysioapp.nl