De e-health revolutie

30 jan 2015

Auteur: Sander de Casparis, founder HC Health en HelloFysio

Sander de Casparis

Vijf jaar HelloFysio. Een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken op de ontwikkeling van e-health binnen de fysiotherapie branche. Hoe kwamen we op het idee? Zijn de afgelopen jaren naar verwachting gegaan? Welke obstakels kwamen we tegen? Waar staan we nu en hoe zien we de toekomst van e-health?

Het idee van online fysiotherapie

Zowel mijn compagnon, Rogier van Hoorn, als ik hebben een achtergrond als fysiotherapeut. Na onze studie startten we als fysiotherapeuten in een praktijk en richten we ons op de bedrijfszorg. Met HC Health werken we in-house bij grote bedrijven in Nederland. We willen mensen graag zelfredzaam maken en de therapietrouw vergroten. Daarbij vonden we het vreemd dat de EPD software die beschikbaar was geheel was ingericht ter ondersteuning van de verslaglegging van de fysiotherapeut maar dat de cliënt daar niets van terug zag. Terwijl internet en technologie in andere branches het leven van mensen alleen maar makkelijker maakt. Waarom dan niet in de fysiotherapie? Zo zijn we op het idee gekomen.

“Fysiotherapie via internet, het moet niet gekker worden”

Op 1 januari 2010 lanceerden we HelloFysio. Daarmee waren we de eerste in Nederland om fysiotherapie in e-health vorm aan te bieden. En daarmee kregen we ook een lading van kritiek over ons heen. Zeker uit de eigen beroepsgroep. “Fysiotherapie via internet, het moet niet gekker worden!”. Al snel bleek dat het helemaal niet zo gek was. Na de introductie in de bedrijvenmarkt bleek al snel dat online fysiotherapie werkt en dat patiënten erg enthousiast zijn. Klik hier voor de belangrijkste resultaten uit het onderzoek van de Radboud Universiteit (2013) en een aantal quotes van patiënten.

Ontwikkeling e-health

In de afgelopen vijf jaar zijn de technologische ontwikkelingen van e-health sneller gegaan dan we hadden verwacht. De opkomst van wearables (gadgets die op het lichaam worden gedragen) neemt een enorme sprong en ook de zorg zet stappen. Natuurlijk zijn er nog belemmeringen. Zo komt een e-consult soms moeilijk tot stand doordat het geluid of de webcam van de patiënt uitstaat of de verbinding te traag is. Ook is er veel, heel veel, communicatie nodig om e-health echt van de grond te krijgen. Het is simpelweg nog niet top of mind bij mensen. Maar daar komt snel verandering merken we nu.

Vergoeding e-health

De acceptatie door zorgverzekeraars en therapeuten ging minder snel dan verwacht. Met name het uitblijven van de vergoeding van verzekeraars staat de opschaling van e-health ernstig in de weg. Verzekeraars zetten voorzicht de eerste stappen maar zouden meer lef mogen tonen.

Waar staat e-health nu?

Dat fysiotherapeuten welwillend zijn met e-health merk ik de laatste tijd sinds de introductie van HelloFysioapp, een applicatie waarmee alle fysiotherapeuten in Nederland gebruik maken van de online portal. Na een behandeling in de praktijk kan een fysiotherapeut de patiënt een uniek online behandelplan meegeven met oefeningen (video’s en instructies), tips en communicatiemogelijkheden. Nog voordat de patiënt de praktijk uitloopt, staat het persoonlijk plan online klaar. Inmiddels maken zo’n 400 fysiotherapeuten hier gebruik van, mede door een pilot van Multizorg VRZ. In een brief aan het KNGF (Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie) in verband met het 125 jarig bestaan, noemde minister Edith Schippers HelloFysio als voorbeeld van een succesvolle e-health oplossing. Voor ons een fantastisch compliment.

Edith Schippers JPEG

E-health over vijf jaar

We bevinden ons in een tijdperk waarin verandering heel snel gaat. De meeste mensen kunnen zich nu niet voorstellen hoe snel innovatie gaat. Wearables worden insideables. We lopen over een paar jaar met een chip in ons lichaam rond die continu onze vitale lichaamsfuncties meet. Zelfrijdende auto’s en drones zullen het straatbeeld bepalen en binnen de zorg wordt de toepassing van robotics en 3D geprinte braces en zelfs organen heel gewoon. Wie had dat ooit kunnen bedenken? Wat betreft fysiotherapie en e-health zullen de blended vormen gemeengoed zijn geworden en zal een substantieel deel van de fysiotherapie behandelingen volledig online plaatsvinden. Ook verwacht ik dat e-health over vijf jaar regulier wordt vergoed door alle zorgverzekeraars. Net zoals de ‘normale’ zorg’.

Eén ding weet ik wel zeker, zorg zal er over vijf jaar compleet anders uit zien. En dus ook de fysiotherapie. Hoe zie jij de zorg over vijf jaar?

@scasparis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HelloFysio - Grote Bickersstraat 50A - 1013 KS AMSTERDAM - 088-4355639 - info@hellofysioapp.nl