10 technologische ontwikkeling die de fysiotherapie fundamenteel gaan veranderen

6 jul 2016

Upgrade de zorg, oftewel de zorg met behulp van technologische ontwikkelingen verbeteren. Dat is onze missie bij HelloFysio. In mijn zoektocht naar technologische innovaties die hierbij kunnen helpen stuit ik op steeds meer ontwikkelingen die de komende jaren het werkveld van de fysiotherapeut drastisch kunnen gaan veranderen. De 10 belangrijkste zet ik hierbij voor je op een rij.

1. Videoconsulten / e-health

Alweer meer dan 6 jaar geleden (januari 2010) waren wij van HC Health de eerste die online fysiotherapie in Nederland op de kaart zetten. Inmiddels zijn de meeste fysiotherapeuten wel bekend met de term e-health en de mogelijkheid tot videoconsulten. Online fysiotherapie is zeker nog niet ingeburgerd, maar op den duur zal dit een vast onderdeel van de fysiotherapie gaan uitmaken. Als je het mij vraagt is het een kwestie van tijd. Wanneer de zorgverzekeraars e-health grootschaals gaan vergoeden, dan zal fysiotherapie altijd en overal beschikbaar zijn.

2. 3D printing met lichaamseigen cellen

Een team van onderzoekers van het Zweedse Wallenberg Wood Science Center hebben een ‘inkt’ voor een 3D printer gemaakt op basis van menselijke cellen. Dit zou het mogelijk maken om custom made prostheses en vervangend kraakbeen voor bijvoorbeeld neus, oren en beschadigde knieën te maken. Ook zou het mogelijkheden kunnen bieden voor plastische chirurgie, medicijnen en behandelingen van artrose. Een ontwikkeling met een immense toegevoegde waarde voor de zorg.

 

Technologie verandert de fysiotherapie e-health
Bron: http://futurism.com /scientists-3d-print-cartilage-using-ink-composed-human-cells/

3. Wearables/ insideables

De zorg is hard op weg om drastisch van karakter te veranderen. Met smartphones, slimme sensoren en ‘wearables’ kan de gezondheid van mensen voortdurend worden gemonitord. Dat levert naast de informatie die je tijdens een behandeltraject in de Fysiotherapie Praktijk op doet, een veel completer beeld op dan ooit over iemands gezondheid en over een eventueel ziekteverloop. Met name in het combineren van gebruikersdata met gegevens uit het ziekenhuis kan grote winst behaald worden in de verbetering van de zorg ten opzichte van wat nu uitsluitend in het ziekenhuis wordt gedaan.

4. Kunstmatige intelligentie

Momenteel verdubbelt de hoeveelheid medische data zich iedere 3 jaar. Door wetenschappelijk onderzoek, maar ook door het toenemend gebruik van fitness trackers en verslaglegging in EPD’s. Daarnaast zullen steeds beter en goedkoper wordende (zelf)diagnose en beeldvormend onderzoek medische data de komende jaren exponentieel verder doen groeien. Voor medici en fysiotherapeuten is het nagenoeg onmogelijk om up to date te blijven van alle onderzoeken in ons vakgebied. We hebben er simpelweg de tijd niet voor. Het verwerken van grote hoeveelheden data, patroonherkenning, verbanden leggen, is het terrein van kunstmatige intelligentie en deep learning. Dit lijkt misschien nog toekomstmuziek maar wordt nu al op grote schaal om ons heen toegepast. Zal er een moment komen dat Watson het anamnestisch proces en het opstallen van een behandelplan van de van de fysiotherapeut uit handen neemt? Lees er meer over in mijn blog ‘Supercomputer Watson versus de fysiotherapie’.

5. Exoskelet

Een robotpak waarmee een patiënt met een dwarslaesie weer kan lopen. Het gebeurde eind vorig jaar voor het eerst in Nederland. Het exoskelet is een stelsel van buizen en braces dat over de kleren wordt gedragen en met behulp van elektronica reageert op impulsen van de rompspieren. Het pak ondersteunt het gewicht en komt in beweging als het daartoe de opdracht krijgt.
Als het vandaag de dag mogelijk is om een patiënt met een dwarslaesie weer te laten lopen, hoe ver zullen deze mogelijkheden in de toekomst dan nog groeien?

Exoskelet e-health HelloFysio

Bron: http://nos.nl/artikel/2073139-robotpak-laat-rolstoelpatient-weer-lopen.html

6. (E)Health platformen

Onlangs lanceerde Apple verbeterde versies van de ontwikkelgereedschappen voor het gezondheidsplatform dat het bouwde bovenop het iOS-platform. Daarmee wil Apple het voor consumenten en medische specialisten makkelijker maken om toepassingen te ontwikkelingen waarmee gebruikers hun gezondheid kunnen monitoren. Apps die ontwikkeld worden met de ontwikkeltools van Apple kunnen onderling samenwerken en data uitwisselen als de gebruiker daar toestemming voor geeft. Met deze troeven zet Apple nieuwe stappen richting een toekomst van de zorg waarin zorgplatformen een hoofdrol gaan spelen. Apple is zeker niet de enige. Er is op medisch gebied inmiddels een heuse platformenstrijd gaande. Bedrijven als IBM (Watson), Philips (samen met Salesforce), General Electric en Medtronic (fabrikant van pacemakers en insulinepompjes), Johnson & Johnson (farmacie) hebben op medische toepassingen gerichte platformen gelanceerd.
Zij richten zich in eerste instantie op de medische wereld. Meer aan de kant van consumenten zien we naast Apple: Google, Amazon, Intel, Quallcomm en Samsung, al dan niet samen met ontwikkelaars van wearables, met platformen komen waarbij het accent ligt op de opslag van gezondheidsdata afkomstig uit smartphones en sensoren in een beveiligde cloud.
Het is een kwestie van tijd voor beide kanten, ziekenhuis en patiënt/gezonde burger thuis worden samengebracht.

7. Virtual Reality

VR bestaat natuurlijk al enige tijd. Met name in de gaming industrie is dit inmiddels al vrij normaal. Betreffende de fysiotherapie zal VR mijns inziens ook een grote waarde kunnen innemen. In het virtual reality laboratorium in het VUmc staat een loopband die tijdens het lopen krachten onder de voeten kan meten. Om de beweging van de benen en de romp te meten worden markers op het lichaam geplakt die tijdens het lopen gefilmd worden. Door de beelden, van bijvoorbeeld een bos of strand, wordt het lopen zo realistisch mogelijk gemaakt. Iets wat zonder VR niet te meten is.

8. Bionische ledematen / Cyborgs

Shimon Whiteson, associate professor aan het Instituut voor Informatica van de Universiteit van Amsterdam zegt dat mensen over het algemeen denken aan ‘wij’ – de mens, en ‘zij’ – de robots. We denken dat robots in de toekomst onze vrienden zijn of misschien wel onze vijanden, en dat ze van ons gescheiden zijn. Maar Whiteson denkt dat we in de toekomst allemaal cyborgs zijn; een strak aan elkaar gekoppelde, cognitieve unit. Als we onze hersenen met onfeilbare rekenmachines en onfeilbare herinneringen kunnen verrijken zijn we vele malen productiever. Dit klinkt nu wellicht nog onrealistisch, maar gezien de snelheid waarmee de technologie zich ontwikkeld…
Bron: http://omg.tpo.nl/2014/04/28/de-toekomst-van-bionische-ledematen/

9. Robotisering

De ontwikkelingen op het vlak van robotisering zijn de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen. De ontwikkeling van Human-like robots gaat heel snel. In fabrieken zijn er al vele banen verloren gegaan door robotisering. Verwacht wordt dat 50% van de banen over 30 jaar vervangen zal zijn door robots. De wereldbank voorspelde onlangs dat 60% van de mensheid de robotisering niet zal kunnen bijhouden. Praktische toepassing en scholing zijn daarom hard nodig. Zal dat ook in de zorg gebeuren? Gaat Robo-Fysio jou straks vervangen? Lees er meer over in mijn blog ‘Gaat Robo fysio jouw baan vervangen’.

10. Holoportation

Holoportation zal de manier waarop we met elkaar communiceren compleet veranderen.  Holoportation is een nieuw type 3D technologie die het mogelijk maakt om hoge kwaliteit 3D modellen van mensen te reconstrueren en te ‘transmitten’ over de hele wereld, in real-time. Eigenlijk is dit te bizar om uit te leggen, maar bekijk dit filmpje en je begrijpt hoe waanzinnig dit is.

 

Deze 10 trends zijn slechts een greep uit de vele technologische ontwikkelingen die er momenteel gaande zijn. Een ding hebben ze gemeen: de technologie is er al, de vraag is hoe snel ze gemeengoed gaan worden in de zorg. Wat denk jij?

 

Sander de Casparis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HelloFysio - Grote Bickersstraat 50A - 1013 KS AMSTERDAM - 088-4355639 - info@hellofysioapp.nl